Tips och FAQ

Här följer ett antal vanliga frågor och svar som vi ofta får, läs dom gärna och återkom till denna sida då vi uppdaterar den vartefter vi får in fler frågor!

 Fråga: Jag har precis skaffat en ny väl utprovad sadel till min häst. Kan jag ha den resten av hästens liv?

Svar: Förmodligen inte, då hästen ständigt ändra kroppsform allt eftersom den rids och utbildas vidare. Man bör ta ut en sadelutprovare en gång per år för att säkerställa att sadeln fortfarande passar samt se om den behöver stoppas om eller justeras på något vis.


 

Fråga: Jag har flera hästar. Måste jag ha flera sadlar?

Svar: Ja, förmodligen, då alla hästar är väldigt olika i kroppen och har olika förutsättningar. Be en sadelutprovare hjälpa dig.


 

Fråga: Min häst är så stel och ovillig till arbete. Vad är fel?

Svar: Det kan vara olika orsaker, men man ska alltid börja med att låta en veterinär och/eller equiterapeut gå igenom hästen så att man kan utesluta någon sjukdom eller skada. Om hästen är frisk så råder vi att ta ut en sadelutprovare för kontroll av sadel och ev annan utrustning.


 

Fråga: Min häst hugger efter mig när jag sadlar. Är den dum eller gör det ont?

Svar: Det finns en möjlighet att hästen upplever obehag av sin sadel. Ta ut en sadelutprovare och säkerställ att din sadel passar hästen.


 

Fråga: Var på hästens rygg ska sadeln ligga?

Svar: Generellt sett ska en dressyrsadel ligga 2 fingrar bakom bogbladet och en hoppsadel 3 fingrar bakom. På en hoppsadel ska man mäta vid den sk ortspetsen på sadeln. Det är av stor vikt att hästens bogblad går fritt och kan röra sig utan att "stöta" ihop med sadeln under arbete.


 

Fråga: Vilken typ av sadelgjord är bäst?

Svar: Det är helt beroende på hästens anatomi. Rådgör med en sadelutprovare.


 

Fråga: Vad betyder bomvidd? Hur vet man vilken storlek på sadel man ska ha till sin häst?

Svar: En sadel har två mått: Tum och bomvidd.

Tumstorleken anger sätets storlek, dvs den beror på ryttarens stussvidd och benlängd. Det är av stor vikt att inte ha för liten tumstorlek, då ryttaren i så fall hamnar för långt bak i sadeln vilket orsakar smärta i ryggen på hästen.

Bomvidden anger bredden på sadeln över hästens manke. Det är viktigt att bomvidden är väl anpassad till hästen och dess form, då den annars kan hamna i fram- eller bakvikt vilket påverkar hästen negativt.


 Fråga: Jag hittade en sadel på nätet som jag gärna vill ha. Hur vet jag att den passar min häst?

Svar: Vi rekommenderar att man alltid tar ut en väl utbildad sadelprovare innan sadelköp, då varje häst är väldigt unik i sin kroppsform. En felaktigt utprovad sadel kan på sikt ge hästen långvarig skada.


 

Fråga: Min sadel har precis blivit omstoppad. Kan jag rida på som vanligt?

Svar: Efter alla omstoppningar och justeringar av sadeln är det viktigt att försiktigt "rida in" sadeln igen så att den kan forma sig efter hästens kropp. Börja med att skritta i minst en vecka innan du återgår till vanlig träning.